4 mei 2017

Buurtbemiddeling

Burenruzies komen overal voor. Een burenruzie die onschuldig begint en uit de hand loopt, of een kleine ergernis die steeds hoger oploopt, kan je woonplezier  en gevoel van veiligheid aantasten. Buurtbemiddeling biedt dan misschien uitkomst.
Buurtbemiddeling is een doeltreffende manier om burenruzies aan te pakken. Met een grote kans op succes. Tweederde van de behandelde zaken wordt dankzij buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond.

Hoe werkt het?

Wij horen jouw verhaal aan en bespreken de mogelijkheden voor buurtbemiddeling met je. Wanneer je bereid bent het gesprek met je buren aan te gaan, zorgen wij voor twee vrijwilligers die willen bemiddelen. Zij gaan eerst het gesprek met je aan en je kunt je volledige verhaal aan hen kwijt. Vervolgens gaan de bemiddelaars het gesprek met jouw buren aan. Wanneer je buren ook bereid zijn het gesprek aan te gaan, maken de bemiddelaars een afspraak met jullie beiden op neutraal terrein. Tijdens dat gesprek zijn de buurtbemiddelaars de gespreksleiders; zij spelen niet voor rechter en geven geen oordeel of gelijk. Het is de bedoeling dat je als buren tijdens dat gesprek zelf tot een structurele oplossing van het conflict komt. Op die manier is de kans kleiner dat het probleem zich in de toekomst weer voordoet.
De bemiddeling is gratis. We verwachten wel dat jullie als buren begrip hebben voor elkaars situatie en zelf nadenken over een acceptabele oplossing en hieraan meewerken.

Op welke conflicten richt buurtbemiddeling zich?

  • geluidsoverlast
  • parkeerproblemen
  • vernielingen en pesterijen
  • overlast van rommel/stank
  • overlast van kinderen/huisdieren
  • tuin- en grondgeschillen
  • ergernis door andere leefpatronen/culturen

Meer weten?

Op de site www.problemenmetjeburen.nl lees je over mogelijke burenproblemen en hoe die zijn op te lossen. Kom je er niet uit, heb je vragen, wil je een conflict aanmelden of heb je belangstelling om als bemiddelaar aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Annet Heersink.