Beter een goede buur….
Als je dichtbij elkaar woont kunnen spanningen en irritaties ontstaan. Bijvoorbeeld over de parkeerplek voor de deur, onkruid op de stoep, hondengeblaf of het geluidsniveau van muziek. Lopen de irritaties op en dreigt de situatie uit de hand te lopen? Laat het niet zover komen en schakel buurtbemiddeling in.

Wat is buurtbemiddeling?

De meeste mensen wonen prettig met hun buren. Soms is dat niet het geval en ontstaan er ergernissen of meningsverschillen. Wanneer de emoties oplopen, is het lastig om tot een gesprek te komen. Buurtbemiddeling kan je helpen om de cirkel te doorbreken. Wij geven informatie en advies over wat je zelf kan doen. Is dat niet voldoende, dan kun je onze onpartijdige bemiddelaars inschakelen. Onder hun deskundige begeleiding kun je samen met je buren nadenken over een goede oplossing.

Bemiddelaars

Onze buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die speciaal getraind en gecertificeerd zijn om conflicten op te lossen. Ze zijn onafhankelijk, kunnen goed luisteren en hebben geheimhoudingsplicht. Zij luisteren naar beide kanten van het verhaal, zonder daarbij partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan, maar helpen jou en je buren om zelf een oplossing te vinden. En als de emoties hoog oplopen, brengen zij het probleem weer terug tot de kern. Buurtbemiddeling voorkomt zo dat de ruzie uit de hand loopt.

Wanneer schakel je buurtbemiddeling in?

Buurtbemiddeling kan worden ingezet bij verschillende soorten overlast, bij een ruzie of bij een slechte relatie met de buren. Denk je dat het probleem te ernstig of te ingewikkeld is? Wij denken graag mee en bespreken de mogelijkheden met je.

Hoe werkt het?

Wanneer je er niet meer uitkomt met je buren, kun je contact opnemen voor advies of een bemiddelingsvraag. Wij bekijken dan of je situatie in aanmerking komt voor de inzet van buurtbemiddeling.
Als dat zo is dan komen de bemiddelaars thuis langs om je verhaal aan te horen. Daarna gebeurt hetzelfde bij de buren. De bemiddelaars streven erna om beide partijen bij elkaar aan tafel te krijgen. Het uiteindelijke doel is dat beide partijen onder begeleiding van de bemiddelaars, samen tot een oplossing komen. Op die manier is de kans op slagen van de oplossing het grootst.

Wie kan buurtbemiddeling inschakelen?

Iedere inwoner van de gemeente Oude IJsselstreek die een conflict met buren of buurtgenoten wil oplossen.

Aanmelden of meer informatie?

Wil je je aanmelden of wil je meer informatie? Dan kun je bellen of mailen met:

Buurtbemiddeling Oude IJsselstreek
Coördinator Denise Klein-Gunnewiek
0315 – 74 57 83
denise@sociaalwerk-oij.nl

Meer weten?

Op de site www.problemenmetjeburen.nl lees je over mogelijke burenproblemen en hoe die zijn op te lossen. Kom je er niet uit, heb je vragen, wil je een conflict aanmelden of heb je belangstelling om als bemiddelaar aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op!

Ga naar de inhoud