Wat is mantelzorg ?

Mantelzorg speelt een cruciale rol in het welzijn van onze samenleving. Een andere benaming voor mantelzorg is “informele zorg’. Dit benadrukt het niet-professionele, vrijwillige karakter van de zorg die door naasten wordt gegeven. Het is de zorg en ondersteuning die vrienden, familieleden, buren, zowel jong en oud vrijwillig, onbetaald bieden aan mensen in hun omgeving die extra hulp nodig hebben. Dit kan variëren van persoonlijke verzorging, hulp bij dagelijkse activiteiten, het meegaan naar afspraken tot het doen van administratieve taken. Het is belangrijk om te erkennen dat mantelzorg een waardevolle, maar soms ook zware verantwoordelijkheid is.  

Wat bieden wij?

Sociaal Werk Oude IJsselstreek organiseert de ondersteuning voor mantelzorgers. Wij bieden mantelzorgers ondersteuning aan, waaronder;

  • Een persoonlijk gesprek
  • Wegwijs maken in de wet en regelgeving omtrent mantelzorg
  • Het vinden van passende zorgoplossingen
  • Het verwijzen naar de juiste instanties
  • Trainingen over mantelzorg gerelateerde onderwerpen

Wil je meer weten over wat wij in jouw situatie voor je kunnen betekenen of heb je behoefte aan een luisterend oor, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jonge Mantelzorgers

Bij Sociaal Werk Oude-IJsselstreek bieden we ook ondersteuning aan de jonge mantelzorgers. Als jonge mantelzorger draag je vaak meer verantwoordelijkheid dan je leeftijdgenoten. Dat kan een uitdaging zijn.

We zijn een steunpunt voor informatie en advies om ernaar te streven jouw welzijn te bevorderen. Of je nu behoefte hebt aan een luisterend oor, praktische hulp of heb je een vraag, bij ons ben je aan het juiste adres. Neem gerust contact op met ons voor meer informatie of om je aan te melden als jonge mantelzorger op onderstaand formulier.

Aanmelden Mantelzorgcompliment

Het mantelzorgcompliment is een vorm van waardering voor mantelzorgers. Het is bedoeld om erkenning te geven aan de inzet van mantelzorgers. Het mantelzorgcompliment is een landelijk initiatief, waarbij de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Wij als Sociaal Werk Oude IJsselstreek organiseren het jaarlijks het mantelzorgcompliment van de gemeente Oude IJsselstreek.

Dus ben jij een mantelzorger of een jonge mantelzorger tussen 8- 24 jaar oud en wil je in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering?  Dan kun je je laten registreren als mantelzorger op onderstaand inschrijfformulier.

In juni is “de week van de jonge mantelzorger” 

Er worden activiteiten georganiseerd waar je aan deel mag nemen en daarnaast krijg je een mantelzorgcompliment als dank voor alles wat jij doet voor iemand. Je bent voor ons een held.

Ben jij een jonge mantelzorger en wil je deelnemen aan 1 van onderstaande activiteiten, vul dan voor 21 mei aanstaande onderstaand mantelzorgformulier in.

Voor de leeftijd van 18-24 jaar zie onderstaande flyer

Voor de leeftijd van 12-18 jaar zie onderstaande flyer

Ga naar de inhoud