Week tegen Eenzaamheid 2023

Van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober is de landelijke ‘Week tegen eenzaamheid’ of zoals wij het liever zeggen de ‘Week van Ontmoeting’!
In het hele land vinden er tijdens deze week (extra) activiteiten plaats om aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid. Zo ook in Oude IJsselstreek. Bezoek allerlei leuke activiteiten waarin ontmoeting en verbinding centraal staan. Je kunt alleen komen, maar nog leuker is het als je iemand meeneemt die dit ook leuk vindt.
Alle activiteiten zijn gratis en in de meeste gevallen zonder aanmelding te bezoeken, kom erbij!

Activiteitenagenda

Donderdag 28 september
• Praatcafé Terborg: 10.00 – 12.00 uur Bibliotheek Terborg
• Praatcafé Varsseveld: 14.00 – 16.00 uur Bibliotheek Varsseveld
Het praatcafé is er om in een groep te oefenen om Nederlands te spreken. Je praat met andere mensen die ook Nederlands willen leren en er zijn vrijwilligers die je helpen met oefenen. Daarbij gebruiken we dagelijkse onderwerpen zoals eten en drinken, feestdagen, boodschappen doen, het menselijk lichaam en we doen taalspelletjes. Zo leer je steeds meer Nederlandse woorden.
• Lancering van ‘In Verbinding’, informatiepunt eenzaamheid: Voor vragen, een goed gesprek en/of advies over eenzaamheid. Je kunt het adviespunt bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 13.00 uur op 0315 74 57 83. Buiten deze tijden kun je de voicemail inspreken, wij bellen je dan zo snel mogelijk terug.

Vrijdag 29 september
• Koffiemoment/inloop Ulft: 10.00 – 13.00 uur Sociale hoekje Mini Manna Markt Ulft
• Vriendenclub Gendringen: 19.30 – 21.30 uur Waalstraat 5 Gendringen (Atletico ’73)

Maandag 2 oktober
• Seniorensoos Varsseveld: 14.00 – 16.00 uur De Kwaksmölle Varsseveld
De SeniorenSoos van Sociaal Werk Oude IJsselstreek is actief in Ulft, Silvolde, Terborg en Varsseveld. Een plek waar 55-plussers elkaar kunnen ontmoeten en samen leuke activiteiten kunnen doen. Elke maand is er aandacht voor een actueel (gezondheids) thema maar gezelligheid en contact staan voorop!

Dinsdag 3 oktober
Praatcafé Ulft: 14.00 – 16.00 uur Bibliotheek Ulft
• Samen is Leuker Extra: 14.00 – 16.00 uur Oud Hollandse spellen middag Kwaksmölle Varsseveld

Woensdag 4 oktober
• Seniorensoos Ulft: 10.00 – 12.00 uur Mini Manna Markt Ulft
• Opening Praatcafé Silvolde: 14.00 – 16.00 uur De Lichtenberg Silvolde
Naast de bestaande Praatcafés in Ulft, Terborg en Varsseveld starten wij nu ook met een Praatcafé in Silvolde. Vanaf woensdag 4 oktober is er elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 een Praatcafé in de Lichtenberg. Kom gezellig langs om een kopje koffie of thee te drinken, een taalspelletje te doen en over dagelijkse onderwerpen te praten. Deelname aan het Praatcafé zorgt voor een betere beheersing van de Nederlandse taal en voor meer sociale contacten. Het Praatcafé is gratis te bezoeken.
• Seniorensoos Silvolde: 14.00 – 16.00 uur De Lichtenberg Silvolde
• Schuif aan, eet mee & Ontmoet: 17.00 – 19.00 uur De Lichtenberg Silvolde
Bij ‘Schuif aan, eet mee & ontmoet’ kun je op 4 oktober komen genieten van een heerlijke Oekraïense maaltijd. Vooraf aanmelden heeft de voorkeur i.v.m. de voorbereidingen. Spontaan binnen wandelen, tussen 17.00 en 19.00 mag natuurlijk ook, maar vol=vol! Aanmelden: mail naar info@sociaalwerk-oij.nl of bel 0315 74 57 83.
• Startbijeenkomst ambassadeurs Lokale coalitie Samen één tegen eenzaamheid: 15.00 – 16.00 uur  Openhartig in gesprek met elkaar en wethouder Janine Kock

Word ambassadeur; samen Eén tegen eenzaamheid

Voor iedereen die iets wil bijdragen in de lokale aanpak tegen eenzaamheid!

Heb jij affiniteit of ervaring met eenzaamheid? Wil je als inwoner, professional, vrijwilliger in gemeente Oude IJsselstreek wat betekenen voor mensen die zich eenzaam voelen? Zie je kansen en wil jij in actie komen? Of heb je wellicht al een mooi initiatief om verder uit te dragen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

De Lokale coalitie samen één tegen eenzaamheid

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid, bij zichzelf of een ander. En iedereen kan helpen om er iets tegen te doen. De Lokale coalitie samen één tegen eenzaamheid brengt inwoners, organisaties én bedrijven bij elkaar om gezamenlijk tot een duurzame en maatschappelijke aanpak te komen om eenzaamheid te verminderen.
Als ambassadeur kun je je stem laten horen en slaan we de handen in een voor een ieder die te maken krijgt met eenzaamheid. Wat wil jij bereiken en wat heb je hiervoor nodig? Door actief samen op te trekken en ervaringen te delen helpen we elkaar verder. De ambassadeurs dragen deze aanpak actief uit binnen hun eigen leef- en/of werkomgeving en brengen ervaringen en kennis mee ‘naar de coalitie’.
Per kwartaal wordt er een bijeenkomst georganiseerd voor ambassadeurs met o.a. aandacht voor; lokale initiatieven, (lopende) acties, uitwisseling, deskundigheidsbevordering en samenwerking.

Wij zoeken…

…enthousiaste ambassadeurs die eenzaamheid herkennen (bij zichzelf of bij de ander), interesse hebben in mensen, mensen met elkaar kunnen verbinden, mogelijkheden zien en communicatief vaardig zijn.

Lijkt het je leuk?

En wil je graag meer weten over wat het ambassadeurschap inhoudt?

Neem dan voor meer informatie contact op met Milou via 06 22 95 09 53 of milou@sociaalwerk-oij.nl

Naar de inhoud springen