Wij bemiddelen mensen naar vrijwilligerswerk. Daarbij kijken we niet naar de openstaande vacatures maar is ons uitgangspunt het talent en de motivatie van de persoon die vrijwilligerswerk wil gaan doen; soms is dat om structuur aan te brengen aan de dag of de week en soms is vrijwilligerswerk een middel om sociaal actief te zijn en te blijven. Als we de motivatie helder in beeld hebben, kijken we waar het talent van de vrijwilliger goed kan worden ingezet. Ons netwerk van vrijwilligersorganisaties is daarbij zeer waardevol want het talent van de vrijwilliger is allesbepalend voor onze bemiddeling.

Vrijwilligerswerk en UWV-uitkering

Vrijwilligerswerk kan een goede stap zijn naar betaald werk. Bij alle uitkeringen is vrijwilligerswerk toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, hangt af van de uitkering die bij je van toepassing is en het soort vrijwilligerswerk dat je wilt gaan doen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je naar de website van het UWV.
Daarnaast raden wij je aan om altijd eerst contact op te nemen met je contactpersoon bij het UWV wanneer je vrijwilligerswerk wilt doen. Zij kunnen je het beste adviseren en informeren over de details.

Vrijwilligerswerk en verzekering

Wanneer je als vrijwilliger werkt is het natuurlijk belangrijk dat je goed verzekerd bent tegen de risico’s die het vrijwilligerswerk met zich mee kan brengen. De gemeente Oude IJsselstreek heeft een verzekeringspolis afgesloten op basis waarvan iedere vrijwilliger actief in de gemeente Oude IJsselstreek verzekerd is tegen ongevallen en aansprakelijkheid. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente.

Waarom is vrijwilligerswerk belangrijk?

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze samenleving. Zonder inzet van vrijwilligers zou er in Nederland veel minder tot stand komen. Anderzijds zijn er ook talloze redenen te bedenken waarom je kiest voor vrijwilligerswerk:

  • Je blijft actief betrokken bij de samenleving. Ook wanneer je bijvoorbeeld werkloos bent. Je doet werkervaring op, je houdt je arbeidsritme vast en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Werkgevers zullen je ervaring als vrijwilliger zeker weten te waarderen. En wie weet is vrijwilligerswerk wel dé opstap naar een betaalde baan.
  • Je doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor jezelf. Door vrijwilligerswerk te doen, doe je sociale contacten op met medevrijwilligers, collega’s, maar ook met nieuwe organisaties. Natuurlijk is het ook een mogelijkheid voor je om je eigen normen en waarden uit te kunnen dragen en het gevoel te krijgen ergens bij te horen.
  • Vrijwilligerswerk biedt je kansen om nieuwe leerervaringen op te doen en je bestaande kennis en vaardigheden uit te breiden. Ook biedt het kansen voor persoonlijke groei. In vrijwilligerswerk kun je de keuze maken om totaal iets anders te doen dan je dagelijkse bezigheden.

Vrijwilliger worden?

Wil je graag een helpende hand en een luisterend oor bieden? Geef je dan op als vrijwilliger. Zoek je vrijwilligerswerk en kun je hulp gebruiken bij het maken van een keuze? Heb je vragen over bepaald vrijwilligerswerk of wil je je gewoon eens oriënteren? Ook dan staan we voor je klaar. Neem contact op met Kristel Kok voor meer informatie of een kennismakingsgesprek. Voor meer informatie kan je ook een kijkje nemen op de website van Oude IJsselstreek Doet.

Vrijwilligers nodig?

Is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers en kun je daarbij wel wat ondersteuning gebruiken? Met ons netwerk en onze ervaring kunnen wij je misschien helpen. Neem contact op met Kristel Kok voor meer informatie of een kennismakingsgesprek.