Welzijnsactiviteiten tegen psychische klachten

welzijn op recept

Onlangs is in Oude IJsselstreek het project Welzijn op Recept gestart. Een initiatief van alle lokale huisartsenpraktijken, welzijnsorganisatie Sociaal Werk Oude IJsselstreek en de gemeente Oude IJsselstreek. Welzijn op Recept richt zich op inwoners die zich regelmatig bij de huisarts melden met psychosociale klachten, maar waarvoor medicijnen of een doorverwijzing naar psychische hulp niet de beste ondersteuning is. Welzijnsactiviteiten zijn vaak een betere oplossing.

Welzijnsrecept

Psychosociale klachten uiten zich vaak in lichamelijke klachten, somberheid, stress of angst. De huisarts is voor veel inwoners het aanspreekpunt om hierover te praten. Lang niet iedereen is geholpen met medicijnen of een verwijzing naar een fysiotherapeut of medisch specialist. Een deel van de inwoners is beter geholpen als de huisarts een ‘welzijnsrecept’ voorschrijft. Dat gaat met een doorverwijzing naar een welzijnscoach. De welzijnscoach helpt de inwoner met het vinden van een activiteit waardoor hij of zij beter in zijn vel komt te zitten. Het kan gaan om meer bewegen, samen eten, een nieuwe hobby oppakken, of vrijwilligerswerk doen. De welzijnscoach van Sociaal Werk Oude IJsselstreek werkt hierin samen met de buurtsportcoaches, het maatschappelijk werk en andere lokale organisaties en verenigingen.

Gelukkige inwoners

Diverse gemeenten in Nederland werken al met de methode van Welzijn op Recept en hebben positieve ervaringen. Wethouder Marieke Overduin is blij dat er nu ook mee wordt gestart in Oude IJsselstreek: “Welzijn op Recept past binnen de beweging die we als gemeente maken: meer preventie, minder zorg.  Het versterkt de veerkracht en draagt bij aan gelukkige inwoners”. 

Wat doet de welzijnscoach?

De welzijnscoach helpt u graag en kijkt met u naar oplossingen. Wat kunt u doen om te zorgen dat u zich beter voelt? Wat vindt u leuk? En waar krijgt u energie van? Doet u graag iets alleen of juist samen? Zoekt u een activiteit met begeleiding of zonder begeleiding? Bent u graag buiten of doet u liever iets binnen?
Samen bespreekt u welke dingen u kunt doen om uw leven prettiger te maken. Wat dat precies is, hangt af van wat u leuk vindt en graag wilt.
De welzijnscoach heeft veel informatie over allerlei activiteiten in de buurt. Maar er zijn ook veel dingen die u alleen kunt doen. De activiteiten passen bij meer plezier en zin in het leven.
Misschien ziet u er tegenop om zelf ergens naartoe te gaan. Of vindt u het moeilijk contacten te maken. Dan kan de welzijnscoach u hierbij helpen.

Hoe werkt het?

  • U krijgt Welzijn op Recept voorgeschreven van uw huisarts of POH GGZ.
  • De welzijnscoach belt u binnen een week om een afspraak te maken. 
  • U heeft een persoonlijk gesprek met de welzijnscoach.
  • In dit gesprek onderzoekt u samen wat u kunt doen om u beter te voelen.
  • U gaat aan de slag, de welzijnscoach helpt u daarbij.
  • Na 3 maanden bespreekt u met de welzijnscoach hoe het met u gaat.

Kost de welzijnscoach geld?

De gesprekken met de welzijnscoach zijn voor u gratis. Het kan wel zijn dat een activiteit die u kiest, geld kost. Bijvoorbeeld het lidmaatschap bij een sportvereniging. U kiest zelf wat het beste bij u past.

Contact met de welzijnscoach

Heeft u van uw huisarts een verwijzing voor Welzijn op Recept ontvangen? Neem dan contact op met de welzijnscoach in uw gemeente: Ans Maalderink, 06 20 26 50 35 of stuur een e-mail: ans@sociaalwerk-oij.nl.

One thought on “Welzijnsactiviteiten tegen psychische klachten”

Comments are closed.