Op 18 mei 2022 organiseren wij het allereerste vrijwilligerscongres in de Gemeente Oude IJsselstreek in het Borchuus in Varsseveld. Deze avond is speciaal bedoeld voor alle vrijwilligers in onze gemeente waarbij je een workshop kunt bijwonen en de vrijwilligersprijzen worden uitgereikt.
Laat je inspireren, boost je kennis, netwerk en goede humeur!

De informatieve workshops gaan over het omgaan met mensen met dementie, deep democracy en fondsenwerving.

Ook reiken we op deze avond de vrijwilligersprijzen uit. Elke vereniging, stichting of gemeenschapshuis uit onze gemeente maakt kans op een cheque van € 500,-. Hiervoor kun je via onderstaand formulier aangeven welke organisatie de prijs verdient en waar het bedrag aan besteed wordt. Let op: om de prijs te kunnen winnen, moet er iemand van de organisatie aanwezig zijn tijdens het congres, dus geef je op voor een workshop!

Programma

 • 18.45 uur: Inloop
 • 19.00 – 20.30 uur: Workshopcarrousel, keuze uit 3 workshops;
  Anders omgaan met Dementie,
  Fondsenwerving,
  Deep Democracy
 • 20.30 uur: Start borrel
 • 20.45 uur: Uitreiking vrijwilligersprijzen
 • 21.30 uur: Afronding van de avond

Locatie

Het Borchuus Kulturhus, Kerkplein 3, Varsseveld.
Alle ruimten zijn rolstoeltoegankelijk.

Workshops tijdens het vrijwilligerscongres

 • Anders omgaan met Dementie
  Wat is dementie precies, hoe werkt het bij die ziekte. Wat zijn de signalen? Hoe verbeter je het contact met mensen met dementie? Het is niet altijd makkelijk om écht contact te maken met iemand met dementie. Hoe krijg je het contact waardevoller? Hoe ga je om met de veranderende situatie en gedragsveranderingen? Wat heeft iemand met dementie nodig om zo goed mogelijk te functioneren? Tijdens de workshop ‘Anders omgaan met dementie’ ontdekken de deelnemers hoe dat werkt.
  Deze workshop wordt gegeven door Loes Steinbach van Alzheimer NL afd. Oost Gelderland.
 • Workshop Fondswerving: is daar geen potje voor?
  Is daar geen potje voor? Hoe vaak vraag jij je dat af, wanneer jouw organisatie of project moeite heeft om haar wensen uit te voeren? In de workshop Fondswerving leer je welke fondsen er zijn en hoe je ze aanschrijft. Ervaren fondswervingsadviseur Manus Willemsen vertelt enthousiasmerend over wat er mogelijk is als je bij de gemeente niet of onvoldoende subsidie krijgt voor jouw organisatie of project. Een workshop met veel voorbeelden, maar ook ruimte om je eigen project in te brengen.
  Deze workshop wordt gegeven door Manus Willemsen, fondswervingsadviseur van de Gemeente Oude IJsselstreek.
 • Deep Democracy
  Zoek je een manier om breed gedragen besluiten te nemen, waarbij alle standpunten in een groep gehoord worden? Met als resultaat minder gedoe en meer draagvlak? Dan is Deep Democracy het antwoord. Deep Democracy draait om echt luisteren naar elkaar, alles uiten wat gezegd moet worden en alle wijsheid in de groep benutten. Deze methode leert je hoe je tegengestelde meningen in een groep inzet om tot besluiten te komen waarin de hele groep zich kan vinden. Zo worden besluiten helder en krachtig. Geen langdradige vergaderingen meer zonder duidelijk besluit, maar overeenstemming op een voor iedereen plezierige manier.
  Deze workshop wordt gegeven door Jasper Nickmann van Sociaal Werk Oude IJsselstreek.

Kosten

We vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil dit vrijwilligerscongres kan bezoeken, daarom is het voor alle vrijwilligers van de Gemeente Oude IJsselstreek gratis.
Heb je je opgegeven voor de vrijwilligersprijs? Dan maak je alleen kans op de prijs als er iemand van de vereniging aanwezig is op 18 mei 2022!
Kun je toch niet komen, dan horen we dit graag.

Aanmelden

Aanmelden voor het vrijwilligerscongres kan niet meer.