Problemen met je buren zijn heel vervelend. Kleinigheidjes kunnen zomaar uitgroeien tot ruzies die je woonplezier bederven. Met een goed gesprek voorkom je veel van dit soort situaties.

Gesprekstips

  • KALM
    Voel je je boos of geïrriteerd? Met woede maak je het erger. Probeer kalm te blijven voordat je je buur benadert. Wanneer jij rustig ben, is de kans groot dat je buur ook kalm reageert.
  • MOMENT
    Kies voor een gesprek een moment uit dat jou én je buur goed uitkomt. Spreek samen een moment af dat jullie beiden goed uitkomt.
  • LEG UIT
    Leg tijdens het gesprek uit welke overlast je ervaart en wat dit met je doet. Luister ook naar het verhaal van de buren, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Probeer begrip voor jouw situatie te krijgen, maar heb zelf ook begrip voor je buur.
  • OPLOSSING
    Zoek samen naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn. Kom elkaar hierin tegemoet. Om tot een goede oplossing te komen, moeten er waarschijnlijk van beide kanten eisen bijgesteld worden.
  • AFSPRAKEN
    Heb je samen een oplossing gevonden? Maak duidelijke afspraken waar je je allebei aan gaat houden. Lukt het niet meteen om afspraken te maken? Stel dan voor om er allebei even over na te denken en praat er na een poosje weer over. Kom je er niet uit? Maak dan een afspraak met buurtbemiddeling.

Erover praten is niet altijd even makkelijk, toch kun je er zelf iets aan doen met de volgende tips:

Wil je tips over specifieke situaties zoals geluidsoverlast, tuin- of tuinafscheidingen, lawaaierige kinderen, parkeerproblemen of loslopende dieren? Op de site https://www.datismakkelijkpraten.nl/ vind je specifieke tips voor deze situaties.

Kom je er niet uit met je buren?

Kom je er ondanks deze tips niet uit met je buren? Dan kun je buurtbemiddeling inschakelen om je te helpen de negatieve cirkel te doorbreken.
Sociaal Werk Oude IJsselstreek geeft je advies over wat je zelf kunt doen. Als blijkt dat dat niet voldoende is, dan schakelen we een van onze onpartijdige bemiddelaars in. Dit zijn vrijwilligers die speciaal getraind en gecertificeerd zijn om conflicten op te lossen.
De buurtbemiddelaars zijn onafhankelijk, kunnen goed luisteren en hebben geheimhoudingsplicht. Zij luisteren naar beide kanten van het verhaal, zonder daarbij partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan, maar helpen jou en je buren om zelf een oplossing te vinden. Als de emoties hoog oplopen, brengen zij het probleem weer terug tot de kern. Buurtbemiddeling voorkomt dat de ruzie uit de hand loopt en helpt met het vinden van een oplossing.

Wil je hulp? Bel onze Coördinator Buurtbemiddeling Oude IJsselstreek op 0315 74 57 83 of mail naar info@sociaalwerk-oij.nl
Kijk ook op https://www.sociaalwerk-oij.nl/buurtbemiddeling/ voor meer informatie.

Buurtbemiddeling oude ijsselstreek