Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er miljoenen mensen uit Oekraïne gevlucht, duizenden Oekraïners zijn naar Nederland gekomen. Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen verblijfvergunningsvrij in Nederland verblijven. Ook in de gemeente Oude IJsselstreek wonen momenteel ongeveer 50 Oekraïense vluchtelingen.

De organisatie van de inloop voor Oekraïners en het coördineren van vraag en aanbod voor de Oekraïense gezinnen is door de Gemeente Oude IJsselstreek ondergebracht bij Sociaal Werk Oude IJsselstreek. Om een duidelijk beeld te krijgen van alle Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Oude IJsselstreek gaat Sociaal Werk samen met iemand van de gemeente en een sleutelpersoon op bezoek bij alle Oekraïense vluchtelingen. Sleutelpersonen zijn mensen die zelf een migratie of vluchtelingen achtergrond hebben. Zij spreken de taal en begrijpen de cultuur.

Lisanne is bij Sociaal Werk Oude IJsselstreek de sociaal werker die zich met deze taken bezighoudt.

Lisanne vertelt:

“Sinds april ben ik werkzaam bij Sociaal Werk Oude IJsselstreek. Onder mijn werkzaamheden valt onder andere het organiseren van de inloop voor Oekraïners en het coördineren van vraag en aanbod voor de Oekraïense gezinnen. Daarnaast ga ik samen met iemand van de gemeente en een sleutelpersoon op huisbezoek bij Oekraïners die momenteel in de gemeente wonen.

De inloop voor Oekraïners vindt elke dinsdagochtend plaats van 10.00 – 11.00 uur bij Willem Tell in Silvolde. Tijdens deze inloop is er mogelijkheid tot het stellen van vragen en het ontmoeten van elkaar. Wanneer wij merken dat er vragen zijn waarbij andere organisaties ons kunnen helpen nodigen wij deze organisaties uit bij de inloop, zodat zij met de bezoekers in gesprek kunnen. Een aantal bezoekers hebben na bemiddeling van STOER werk gevonden. Ook is er door de bibliotheek tijdens de inloop geïnventariseerd naar animo voor taallessen bij het Taalhuis. Naar aanleiding hiervan zijn er ondertussen in Ulft en Terborg enthousiastelingen gestart met de taallessen. Het is fijn om te merken dat je op deze manier ook daadwerkelijk iets voor de mensen kan betekenen.

Niet alle Oekraïners zijn aanwezig tijdens de inloop. Om toch een duidelijk beeld te krijgen van alle vluchtelingen gaan wij op huisbezoek. Tijdens deze gesprekken luisteren wij naar hen en proberen hen waar mogelijk te helpen met hun vragen. Wanneer er bijvoorbeeld wordt aangegeven dat iemand graag wat meer sociale contacten zou willen, geven wij aan dat er een inloop is en dat er ook taallessen zijn die in groepen worden gegeven. Het is dan leuk om te merken dat hiernaar geluisterd wordt en je de mensen een volgende keer ziet bij een activiteit.

Wij helpen niet alleen de Oekraïners met hun vragen, maar ook gastgezinnen kunnen met hun vragen bij ons terecht.

In de gemeente Oude IJsselstreek hebben wij drie sleutelpersonen die Russisch en/of Oekraïens praten, de meeste mensen uit Oekraïne praten zowel Russisch als Oekraïens. De sleutelpersonen zijn voor ons erg waardevol. Er zijn veel Oekraïense vluchtelingen die geen Engels praten of maar een klein beetje. Dankzij de sleutelpersonen kunnen wij toch met alle mensen communiceren. De sleutelpersonen gaan met ons mee op huisbezoeken en zijn ook aanwezig tijdens de inloop.

Tijdens de gesprekken met Oekraïners valt het mij op dat alle mensen erg positief en dankbaar zijn. Ondanks de situatie waar zij nu in zitten proberen zij er het beste van te maken.”