Buurtbemiddeling trots op resultaten over 2017!

Burenruzies komen overal voor. Harde muziek, blaffende honden, schreeuwende kinderen of een boom die al het licht wegneemt. Het zijn typische ergernissen tussen buren waarbij de gemoederen hoog kunnen oplopen. Zo hoog, dat mensen zich onveilig voelen in hun eigen huis. Buurtbemiddeling is een doeltreffende manier om burenruzies aan te pakken, met een grote kans op succes.

In 2017 werden 71 conflicten aangemeld, een stijging ten opzichte van 2016. In dat jaar werden er 45 zaken aangemeld. Jarenlang werden buren bij een conflict pas doorverwezen na contact met politie, gemeente of woningcorporatie. Nu de bekendheid van buurtbemiddeling is gegroeid, merken we dat er zich steeds meer mensen rechtstreeks melden. Een positieve verandering: steeds meer mensen zijn op zoek zijn naar een oplossing in plaats van hun gelijk.

76% Van de behandelde conflicten werd dankzij buurtbemiddeling positief afgerond. Van de 42 zaken die zijn opgepakt zijn er 31 conflicten opgelost of verminderd. Helaas waren er ook conflicten waarbij buurtbemiddeling niet geschikt was. Soms willen mensen hun probleem toch liever bij een instantie neerleggen of is er sprake van casussen waarbij psychische problemen, verslaving of agressie een rol spelen.

Meer weten?

Op de site www.problemenmetjeburen.nl lees je over mogelijke buurtconflicten en hoe die zijn op te lossen. Kom je er niet uit, heb je vragen, wil je een conflict aanmelden of heb je belangstelling om als bemiddelaar aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Annet Heersink tel: 06 202 64 305 of per email naar annet@sociaalwerk-oij.nl